V prosinci 2014 vstoupilo v platnost nařízení č. 1169/2011 EU o poskytování informací o alergenech v potravinách.
Na jídelním lístku uvádíme čísla alegrenů, které jsou v jídle obsaženy.
Seznam alergenů vyznačených na jídelním lístku podle kódů. | ||||||
kod | název alergenu | |||||
1 | obiloviny | |||||
2 | korýši a výrobky z nich | |||||
3 | vejce a výrobky z nich | |||||
4 | ryby | |||||
5 | podzemnice olejná (arašidy) | |||||
6 | sojové boby | |||||
7 | mléko a výrobky z něj | |||||
8 | skořápkové plody (ořechy) | |||||
9 | celer | |||||
10 | hořčice a výrobky z ní | |||||
11 | sezamové semena | |||||
12 | oxid siřičitý a siřičitany | |||||
13 | vlčí bob (lupina) | |||||
14 | měkkýši a výrobky z nich |